Vízóra vásárlás esetére

Megbízható típus, MID-MKEH, hitelesítési bizonyítvány átmérő, hossz, milyen vízóra csatlakozó szükséges, 1/2″ vagy 3/4″ lakásmérőt kell cserélni, minimális-maximális térfogatáram, áfogási tartomány,  hitelesítés, javítás, hatósági bizonyítvány, mágneses-induktív vízóra jeladó, kútvízmérő.

Mielőtt hitelesített vízóra árak után kutatunk jobb esetben ezek tisztázott kérdések, amennyiben nem, igyekszünk valamennyi kérdésre általános választ adni.

Mindenek előtt kínálatunk igyekszik valamennyi igényt kielégíteni, illetve a hitelesített vízóra árakat alacsonyan tartani, nagy raktárkészlet mellett.

Természetesen e-mailes megkeresésekre is szívesen válaszolunk: AQUALINK@AQUALINK.HU

Megbízható típus

Amikor a pontosság és megbízhatóság a vízórákban kulcsfontosságú, kijelenthetjük, hogy az ország valamennyi forgalmazott vízóra típusa megfelel a hatósági elvárásoknak. Minden egyes darab vízmérő szigorú hatósági vizsgát tesz (MID vagy MKEH) legyen szó akár lakossági, akár ipari kivitelről.

Mi az a „MID”,”MKEH”: részletesen ki van fejtve itt: www.hitelesitettvizora.hu

Átmérő

A DN (Diameter Nominal) jelzi, milyen méretű csőhöz csatlakoztatható a vízóra. Menetes mérő esetén sok esetben collban fejezik ki, például a DN32 (NA-32) vízóra 5/4″ értékkel van kifejezve, a DN40 pedig 6/4″.

Vízóra hossza

A hossz mm-ben van kifejezve. Általánosságban elmondható, hogy a méretek már szabványosak, de ha a vízóra helyét 20, vagy akár 40 évvel ezelőtt alakították ki, akkor eltérhet a jelenlegi „megszokott” szabványtól. Például egy tipikus karimás DN50 vízóra hossza L=200 mm vagy L=270 mm, de előfordulhat, hogy a régi vízóra L=275 mm méretű. Ez esetben át kell alakítani a rendszert, esetleg felkeresni egy helyet, ahol árulnak felújíott vízórát, vagy vízóra hosszkiegyenlítőt. Igyekszünk mind a kettőt készleten tartani, illetve nálunk kapható Vízóra hosszkiegyenlítő (közbetét) is.

Milyen vízóra csatlakozó kell a vízórához

A menetes vízórák az alábbi méretekben fordulnak elő: 1/2″, 3/4″, 1″, 5/4″, 6/4″, 2″.

A vízóra átmérőjének meghatározásakor és vízóra csatlakozó választásnál néha előfordulnak kavarodások.

Egy 1/2″ (DN15) vízóra külső menetét ha lemérjük egy tolómérővel, akkor az körülbelül 26,5 mm, de ez esetben a belső átmérő adja meg a vízmérő méretét. Ha csatlakozóval együtt mérjük le, akkor már 29,5 körüli eredményt kapunk.

Egy 5/4” (DN32) vízórához ezt az elvet követve 5/4” szívóvégre, illetve 6/4-es anyára lesz szükségünk. Az anya mérete mindig egy mérettel nagyobb, mint a vízóra.

Az újabb típusú vízórák oldalán rajta van a méret (pl. DN25, DN50 stb.), ami segít a beazonosításban.

1/2″ vagy 3/4″ lakásmérő van a lakásban?

A 1/2″ lakásmérő 80/110 mm, a 3/4″ lakásmérő 110/130 mm lehet. Felszerelt állapotában nem könnyű lemérni, ebben az esetben ez adhat segítséget:

  • 1/2″ (DN13) lakásmérő Qn(névleges térfogatáram) 1,5 m3/h, Q3(maximum térfogatáram) 2,5m3/h
  • 3/4″ (DN20) lakásmérő Qn(névleges térfogatáram) 2,5 m3/h, Q3(maximum térfogatáram) 4 m3/h.

Amennyiben egy, tíz, vagy ezer darab érdekelni, állunk az Ön rendelkezésére: LAKÁSMÉRŐ >>

Minimális maximális térfogatáram

Először is tisztázzuk a használatos kifejezéseket:

  • Névleges Térfogatáram (Qn régi meghatározás, Q3 az új): Ez a mérő leggyakrabban használt áramlási értéke, ami azt mutatja, hogy mekkora vízmennyiség áramlik át rajta egy adott idő alatt optimális körülmények között. Ezt általában köbméter/óra (m³/h) egységben adják meg.
  • Maximális Térfogatáram (Qmax/Q4): Ez az a legnagyobb áramlási sebesség, amit a vízóra még képes pontosan mérni anélkül, hogy károsodna vagy jelentős mérési hibát mutatna. Ez a szám általában magasabb, mint a névleges térfogatáram, és szintén m³/h-ban van megadva. Amennyiben folyamatosan ekkora térfogatáramon mérünk, a vízóra nem fogja  a 8 éves hitelesítés intervallumot károsodás nélkül kiszolgálni.
  • Minimális Térfogatáram (Qmin): Ez a legkisebb vízmennyiség, amit a vízóra még képes pontosan mérni. A vízórák érzékenysége és pontossága korlátozott, ezért van egy minimum szint, ami alatt nem biztosítanak megbízható adatot. Ezt is m³/h-ban adják meg.
  • Átmeneti Térfogatáram (Qt): Ez a térfogatáram-érték a Qmin és Qn közötti tartományt jelenti. Ez a tartomány az a terület, ahol a vízóra még képes megbízhatóan mérni. Egyszerűbben fogalmazva, az átmeneti térfogatáram az a vízóra teljesítményének „középső sávja”, ahol már képes érzékelni a vízfolyást, de még nem a legpontosabb mérést nyújtja. Ez a tartomány fontos szerepet játszik a vízóra teljes működési spektrumának megértésében, különösen olyan alkalmazásokban, ahol a vízfogyasztás változó lehet.
    Például egy DN15 méretű vízóra esetében a Qn értéke 2,5 m³/h lehet, ami azt jelenti, hogy ez a vízóra képes pontosan mérni ezt a vízmennyiséget egy óra alatt. A Qmax értéke ennél magasabb lehet, például 3,125 m³/h, míg a Qmin lehet 0,015 m³/h, ami a legkisebb mérhető vízmennyiséget jelenti.

Ezek a paraméterek segítik a felhasználókat abban, hogy megválasszák a számukra megfelelő vízórát az adott alkalmazási terület és vízhasználati szokásaik alapján.

Az átfogási tartomány azt mutatja be, hogy milyen széles vízáramlási skálán képes a vízóra hatékonyan működni. Ez kritikus jelentőségű a vízóra kiválasztásakor, mivel biztosítani kell, hogy a választott vízóra mérési tartománya megfeleljen a helyszín specifikus vízfogyasztási szükségleteinek. Például egy lakóházban használt vízóra átfogási tartományának másnak kell lennie, mint egy ipari létesítményben használt vízóra esetében.

Vízóra hitelesítés érvényessége

A hitelesítés a hatósági vizsga (MID vagy MKEH elv)  kiállítástól számított 8 évig érvényes, függetlenül attól, fel lett-e szerelve a mérő, vagy nem.

A fenti pontot a következő címen részletesen kifejtettük: VÍZÓRA HITELESÍTÉS, JAVÍTÁS >>

Jeladók

Mágneses, induktítv, kábeles távolvasásos vízóra jeladó: célja segíteni vízórán keresztül haladt folyadék mennyiségének digitális távoli feldolgozásának a segítése. A vízóra típusa, a mérés célja határozza meg, melyik jeladóra van szükség.

Vízóra hatósági bizonyítvány (Hitelesítési Bizonyítvány, Hitelesítési papír): Külön az adott vízmérőre kiállított bizonyítvány. Általában előírás a megléte, a hatóságok határozzák meg, kötelező-e. Igény esetén a nálunk vásárolt vízórákhoz biztosítjuk: HITELESÍTÉSI BIZONYÍTVÁNY >>

Valamennyi nálunk megvásárolható méretű mérőhöz gyors határidővel tudjuk biztosítani a bizonyítványt. Ha máshol vásárolta, és utólag kiderült, hogy szükség van Hitelesítési Bizonyítványra, abban is tudunk segíteni.

Amennyiben kérdése van, szívesen állunk a rendelkezésére, illetve ha sikerült minden kérdésére választ adnunk, ajánjluk a webshopban található kínálatunkat. Ha olyan mérőt keres, amit itt nem talál, kérjen ajánlatot!
Az ultrahangos vízmérő működésének alapelvei
Kosár
Legutóbb megtekintett
Kategóriák